"Easiest piano course" - metoda de pian de John Thompson

Postat de Daniela Varzaru la data

John Sylvanus Thompson, cunoscut ca si John Thompson, s-a nascut in 1889 in Williamstown, Pennsylvania si a fost pianist, compozitor si educator. A inceput sa studieze muzica la varsta de 5 ani. In primii ani dupa conservator a sustinut concerte de pian calatorind prin America si Europa. Inceputul primului razboi mondial l-a fortat sa se stabileasca in America unde si-a inceput cariera de profesor pentru pian.

 Ca si pedagog el  a alocat foarte mult timp pentru a studia procesul predarii pianului. A mers pe ideea de a-si invata elevii elementele tehnice folosite de un pianist intr-un concert prin folosirea unor piese originale in miniatura. Astfel, folosing propriile compozitii sau transcrieri ale unor compozitii celebre sau compozitii in original a creat cateva serii de metode pentru studiul pianului care conduc elevul de la studiul claviaturii pianului si citirea unei partituri simple pana la studiul pieselor cu nivel de dificultate ridicat. Aceste publicatii au avut o influenta foarte mare asupra predarii pianului si au facut din John Thompson unul din cei mai respectati si cautati pedagogi ai acestei natiuni. John Thompson ar fi scris 80 de metode si 300 - 400 de piese pentru pian.

 

Cursul "Easiest piano course" este destinat atat adultilor, cat si copiilor. Poate fi folosit si de copiii foarte mici incepand cu varsta de 4 ani. De adulti poate fi folosit atat sub indrumarea unui profesor, cat si in studiul individual. De copiii foarte mici recomandam folosirea oricarui curs sub indrumarea unui profesor sau sub indrumarea unei persoane cu experienta in studiul pianului.

 

In Romania este unul dintre cele mai utilizate cursuri din scolile particulare si din cursurile individuale, cu sau fara profesor.

 Acest curs este format din 8 parti. Primele 4 au publicata si varianta cu CD. CD-ul contine inregistratile pieselor muzicale prezente in fiecare carte in parte.

  1. Easiest piano course - Part One (Easiest piano course - Part One + CD)
  2. Easiest piano course - Part Two (Easiest piano course - Part Two + CD)
  3. Easiest piano course - Part Three (Easiest piano course - Part Three + CD)
  4. Easiest piano course - Part Four (Easiest piano course - Part Four + CD)
  5. Easiest piano course - Part Five
  6. Easiest piano course - Part Six
  7. Easiest piano course - Part Seven
  8. Easiest piano course - Part Eight

Pentru partea intai se gaseste si versiunea in limba romana:

Alaturi de metoda propiu-zisa cursul vine si cu niste carti separate. Odata ce ti-ai insusit notiunile de baza poti incerca si oricare dintre urmatoarele carti. Nivelul pieselor muzicale este de incepator sau mediu. Astfel avem:

Fiecare notiune teoretica nou introdusa in curs poate fi aprofundata prin studiul piesei muzicale propuse de John Thompson si prin rezolvarea exercitiilor aferente.

 "Easiest piano course - Part One" prezinta notiuni introductive si se concentreaza pe cunoasterea pozitionarii lui DO Central pe claviatura pianului, pe cunoasterea notelor din gama DO Major si pe citirea notelor folosind fiecare mana separat.

 

 "Easiest piano course - Part Two" prezinta optimea in masurile de 2 patrimi, 3 patrimi si 4 patrimi, folosirea pauzelor, introduce folosirea diezului si a bemolului, gamele FA Major si SOL Major, accentele si schimbarea pozitiei mainilor pe claviatura. In aceasta parte a metodei sunt propuse si o serie de duete.

 "Easiest piano course - Part Three" pune accentul pe frazare, pe staccato si legato, pe diferentierea notiunilor de ton si semiton, pe introducerea gamelor majore, pe formarea acordurilor si arpegiilor si pe diferite accente care pot fi folosite in interpretarea unei piese muzicale.

 "Easiest piano course - Part Four" pune accentul pe studiul gamelor majore, pe libertatea miscarii pe claviatura pianului si pe folosirea diferitelor accente in interpretarea unei piese muzicale.

 "Easiest piano course - Part Five" intoduce saisprezecimea si folosirea pedalei in interpretarea pieselor muzicale.

 "Easiest piano course - Part Six", "Easiest piano course - Part Seven" si "Easiest piano course - Part Eight" ajuta elevul in aprofundarea citirii si interpretarii pieselor muzicale cu un nivel de dificultate ridicat.